Skoči na glavno vsebino

Peklo se je in jedlo…

Ne zgodi se vsak dan, da si spečeš presto in narediš snežaka iz sladkorne mase. Namreč v četrtek, 28. novembra 2019, smo se učenci od 5. do 9. razreda udeležili kuharskih delavnic v  Izobraževalnem centru Piramida v Mariboru. Ogledali smo si šolske prostore in »učilnice«, kjer dejansko pečejo kruh in pekovsko pecivo ter slaščičarsko učilnico, kjer pečejo torte in druge sladke dobrote. Ugotovili smo, da se v IC Piramida lahko izučimo za peka, mesarja in slaščičarja ali pa živilskega tehnika in celo postanemo inženirji v prehrambeni industriji. Naši devetošolci, pa tudi mlajši učenci, so morda dobili idejo ali dve, kam naprej po končani osnovni šoli.
Naučili smo se splesti preprosto kitko iz testa in pravo pravcato presto, ki so nam jih dijaki spekli. Seveda smo jih pojedli, tu sploh ni dvoma. Da pa vse skupaj ni tako enostavno, nam je postalo jasno že, ko smo si morali nadeti predpasnike in kape za zaščito hrane, ne las. Nikomur ni všeč, če poje las, sploh če pade s tuje glave
Nato smo se še naučili narediti snežaka iz sladkorne mase. Kaj tako sladkega še nismo jedli. Kot že ime pove, je sladkorna masa narejena izključno iz sladkorja in emulgatorja (kot smo se naučili, da se reče želatini). Lepo se jo da oblikovati in sploh ni težko. Najboljše pa je bilo, ko smo si snežaka z masleno kremo prilepili na čokoladni mafin. Njam!

Zahvaljujemo se Izobraževalnemu centru piramida za prijazen sprejem ter ustvarjalno, poučno doživet šolski dopoldan.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Dostopnost