Skoči na glavno vsebino

Svetovni dan knjige je vsako leto  23. aprila. Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige praznuje en teden.  

Praznik je tesno povezan s književnostjo. Tega dne  (leta 1616)  sta umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. V počastitev obeh  in vseh književnikov sveta je UNESCO leta 1995 razglasil  23. april  za svetovni dan knjige in avtorskih pravic.   

 Ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic je predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc pripravil posebno P O S L A N I C O  …

»Ali ste kdaj iz kakšnega romana iztrgali kakšno stran, prečrtali kakšen stavek? Če ste to storili, ste imeli prav. Ni se treba strinjati z vsem, kar piše v knjigi. S tem groznim dejanjem ste samo dokazali, da imate odnos do sveta, ki mu pripadate. In tudi odnos do sveta nekoga drugega – avtorja. Še enkrat poglejte knjigo, ki ste jo malo popravili, poglejte okoli sebe in prisluhnite. Tišina je dobrodošla, da si rečete knjiga je kontravirus. Ali ste opazili, da zato, ker berete romane in poezijo, bolje vidite in bolje slišite? Ali ste opazili, da ste tudi, če dobro pogledate vase ali pa se uzrete v zrcalu, v tem naključnem zrcalu, ki vam ga nastavlja knjiga, drugačni, celo lepši kakor ste za druge? Te spremembe niso znaki bolezni, niti niso naključje neke narave, to je posledica knjižnega virusa. «   (odlomek poslanice)

Celotno poslanico lahko preberete na: https://mkc.si/arhiv-dnevi-knjige/2020/4/13/poslanica-predsednika-drutva-slovenskih-pisateljev-duana-merca


“Verjamem v čarovnijo, ki se lahko zgodi, ko beremo dobro knjigo.”                     
J. K. ROWLING

Spoštovani starši in učenci, objavljamo možnosti dostopa do brezplačnih e-knjig in zvočnih posnetkov različnih založb.

https://zalozba-zala.si/brezplacne-eknjige/
https://www.mladinska.com/skupina_mk/novice/brezplacnih-50-e-knjig-v-spletni-knjigarni-mladinske-knjige       

50 brezplačnih e-knjig

V dneh, ko so ljubitelji knjig in bralci prikrajšani za obiske knjigarn in knjižnic, bodo lahko na www.e-emka.si izbirali med 50 brezplačnimi e-knjigami za vse generacije in za različne okuse.
Uporabniki imajo na povezavi  https://www.e-emka.si/catalog/show/brezpla%C4%8Dne+eknjige/68  navodila za prijavo in seznam knjig, do katerih lahko dostopajo brezplačno.

Na voljo so knjige za otroke in mladostnike, na primer Menjalnica sanj (Milan Dekleva), Pika Nogavička (Astrid Lindgren), Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom (Sherman Alexie) …

 

 

Dostopnost