Skoči na glavno vsebino

Danes je državni praznik. Praznujemo namreč dan upora proti okupatorju. Pa sploh veste, kaj praznujemo na današnji dan in zakaj so po Sloveniji razobešene zastave?

Pa poglejmo! Da boste lažje razumeli, moramo odpotovati v leto 1941. Po svetu divja druga svetovna vojna. Slovenijo so zasedli okupatorji – Nemci, Madžari in Italijani. Okupirati pomeni zasesti.

Okupatorji si prizadevajo, da bi dežela postala njihova last.  Želijo izbrisati naš jezik, kulturo in običaje. Okupatorji preselijo veliko ljudi v taborišča, kjer morajo delati, mnogo jih tam tudi umre. Slovenci imajo tega dovolj,  zato ustanovijo Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

Ustanovni sestanek Osvobodilne fronte (OF) je bil 26. aprila 1941, kar v stanovanju književnika Josipa Vidmarja v Ljubljani. 27. aprila 1941 OF pozove vse Slovence, da se z orožjem uprejo okupatorju. Po treh letih težkega boja jim uspe pregnati okupatorje s slovenskega ozemlja.

Nekaj temeljnih točk OF:

  • Proti okupatorjem je treba vršiti neizprosno oboroženo akcijo.
  • Ta akcija predstavlja izhodišče za osvoboditev in združitev vseh Slovencev.
  • Vse skupine, ki sodelujejo v OF, so se obvezale, da bodo lojalne (zveste) v medsebojnih odnosih.
  • Po narodni osvoboditvi prevzame na slovenskem ozemlju oblast OF slovenskega naroda kot celota.

V spomin na te dogodke in na dan ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda, 27. aprila praznujemo državni praznik: dan upora proti okupatorju.

Infodrom - 27. april: dan upora proti okupatorju

Vir: https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/3971

Dostopnost